Rejtett kincsek bukkantak elő a tokaji térségben – egy csodás templom újjászületése

"Nézzük először a bodrogkeresztúri római katolikus templomot, melynek szépsége évszázadokig rejtve volt. Csak néhány keresztúri és műemlékes sejtette, hogy a templom fehérre meszelt falai alatt színes festmények rejtőzhetnek. Az öt éve, 2017 áprilisában megkezdett műemléki kutatás során minden várakozást felülmúló régészeti leletek kerültek elő. Fantasztikus falfestmények, gótikus ajtók és ablakok, egy már eltűnt kápolna nyomai, sőt sírok bukkantak fel a szakemberek gondos munkája nyomán. A helyreállítás után ma már elmondhatjuk, hogy a bodrogkeresztúri az egyik legszebb máig fennmaradt 15. századi gótikus templomunk.

A jelenlegi katolikus templom késő gótikus stílusban 1481 és 1520 között épült fel. Bár már használaton kívül van a régi déli kapu, régen itt érkeztek a hívek, és a súlyos faajtón egy 1485-ös évszám olvasható. Bár én kicsit bizonytalan voltam, mi is a második számjegy, Kertész Ferenc tiszteletes úrtól megtudtam, régen a félbevágott nyolcas volt a négyes szám jelölése.

A zárópárkányon már az 1520-as dátum szerepel, így ez évben fejezhették be az építkezést.

A templom elődje 1220-ban épült, de ezt a jelenlegi feltárás előtt csak egy egykori szerencsi plébános, Kassai József leírásából tudtuk, aki ezt a számot látta kőbe vésve még 1820-ban egy kőfalon. A mostani munkálatok viszont már tárgyi bizonyítékokat is szolgáltattak ennek alátámasztásra, ugyanis a templom padlója alatt régebbi csontvázakat és II. András idején veretett ezüstgarast találtak. Könnyen lehet, hogy a templomnak szerepe volt a keresztes hadjáratokban is, bár ez csak feltevés, még nincs rá bizonyíték.

Csak néhány évtizedig ragyogott a frissen elkészült templom eredeti szépségében, mert 1566-ban egy nagy tűvész pusztított falai közt. És ez csak az első volt a tűzesetek sorában: 1785-ben a templomtorony égett meg, ekkor a harangok is elolvadtak, majd 1863-ban ismét tűzkárt szenvedett az épület Nem csoda, ha a mostani helyreállítás során a kivitelező cég, a nyíregyházi Zombor Csoport munkatársai ragaszkodtak ahhoz, hogy a tetőt korszerű tűzálló anyaggal lássák el. És ha már megemlítettem a céget, azt is gyorsan hozzáteszem, hogy az ő nevükhöz fűződik Máriapócson a Nemzeti Kegyhely átfogó műemléki helyreállítása, valamint számos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei festett középkori templom (például Tákos, Lónya) rekonstrukciója is, melyeket épp az előző héten kerestem fel."

Teljes cikk elérhető ITT