Világörökségi tábla

Az iskola épülete előtt látható az a tábla, amely arra emlékeztet, hogy a Tokaji Borvidék az UNESCO világörökség részét képezi. De mit is jelent a világörökségi cím és miért fontos ez a Tokaji Történelmi Borvidék számára? 

 

1959-ben Egyiptom vezetése úgy határozott, hogy megépíti az asszuáni gátat, hozzá pedig egy óriási víztározót. Ez azonban végzetes lett volna ókori Abu Szimbel-i templomok számára, mert a terület víz alá került volna. Ekkor az UNESCO, az  Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete világméretű kampányt indított az értékek megmentésére, s végül a templomcsoport egy magasabban fekvő helyen az eredeti elemek átszállításával újraépült. A probléma viszont ráirányította a figyelmet arra, mennyire fontos az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme, azok nyilvántartásba vétele. Ezért indították el 1972-ben a világörökségi programot, amelynek keretében minden csatlakozó ország kötelezettséget vállal arra, hogy a saját területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára. 

A listára olyan egyedi és különleges helyszínek kerülhetnek fel, amelyek épített örökségük vagy természeti kincseik, illetve hagyományaik miatt az egész Föld számára kimagasló értéket képviselnek, egyedi, különleges helyszínek. 

Magyarországon jelenleg 8 helyszín viselheti a világörökségi címet, ezek közül az egyik Tokaj-Hegyalja.

Nézd meg kisfilmünket Tokaj-hegyalja szőlőkultúrájáról, ami híressé tette a borvidéket!