Rabbiház

1874-ben új rabbi, azaz vallási tanító, a vallási szertartások vezetője érkezett Bodrogkeresztúrra, Sáje Steiner személyében, akiről hamar elterjedt a hír, hogy csodarabbi, azaz olyan rabbi, aki képes a jövőbe látni, betegségeket és egyéb veszedelmeket imádkozással gyógyítani, családi problémákat megoldani. A bodrogkeresztúri csodarabbinak hamarosan országos híre lett, sok-sok zsidó és keresztény ember is felkereste ügyes-bajos problémáival. Volt olyan nap, hogy akár többszáz zarándok is ellátogatott hozzá, akiknek a rabbi nemcsak a problémáit oldotta meg, de enni is adott nekik, akárcsak a rászorulóknak. 

A népes vendégsereg számára minden nap megfelelő élelmet kellett biztosítani, amihez az alapanyagot részben a helyi halászok biztosították. Az egyik helyi mese szerint azonban történt, hogy hiába dobták ki a hálójukat a halászok a Bodrogba, nem sikerült semmit sem fogniuk. Bementek tehát a rabbihoz, hogy nem tudnak halat szállítani. A mese szerint Sáje Steiner kiment a folyóparthoz, imádkozott, majd kiküldte újból a halászokat a folyóra, akiknek a hálója pillanatok alatt megtelt hallal. 

A csodarabbi 1925-ös halála óta Bodrogkeresztúr zsidó zarándokhely, aki ma végigsétál a település utcáin az év bármely szakában, biztos, hogy találkozik néhány, a zsidó vallásnak megfelelő fekete öltözetű zarándokkal.

Nézd meg kisfilmünket a csodarabbiról!