Máriássy kúria

A Máriássy család késő barokk kúriája téglalap alaprajzú, magasföldszintes, részben alápincézett, kontyolt nyeregtetővel fedett. Helyiségei boltozottak, az ablakok tükördíszes keretezésűek.

A kúria a 19. század első felében Gróf Erdődy Györgyné született Aspremont Mária, Wolkenstein Marie grófnő (Rákóczi Júlia leánya), valamint Máriássy Gábor egri kanonok tulajdona volt, aki elsősorban a szüreti időszakban töltötte itt az idejét a vendégeivel. Ez utóbbi bérbe adta a telket és a szőlőt testvére László nevű fiának, aki a grófnők telkeit is megvásárolta. László halála után fia, dr. Máriássy Mihály lett a tulajdonos, aki lakóházként a gazdasági cselédházat használta, a grófnői ház és pince pedig a rokonsághoz tartozó özvegy Máriássy Lászlóné tulajdonába került, aki vincellér-házként működtette. A hagyomány szerint az épületben lévő ágyon aludt Kossuth Lajos, amikor Bodrogkeresztúrba látogatott.

Az elmúlt évtizedekben az épület sok viszontagságon ment keresztül, felújítása és látogathatóvá tétele a következő évek kihívása lesz.