Kezdetek

360 fokos betekintés

Kattints a helyszínen körbetekintéshez

Honnan ered Bodrogkeresztúr település neve? Amikor 2017-ben elkezdődött a római katolikus templom feltárása, még senki nem gondolta, hogy rövid időn belül olyan leletekre bukkannak a régészek, amelyek tárgyi emlékekkel is igazolni fogják a település alapításával kapcsolatos korábbi feltételezéseket. A templom falazata egy, valószínűleg a Szentföldről származó kőkeresztet rejtett. Ez pedig azt jelenti, hogy a mai település alapítói a keresztes lovagok voltak. Előkerült továbbá a templom középkori kő keresztelőtálja, amelyben a település első évszázadaiban keresztelték a gyerekeket.

 

A Keresztúri Kincsestárban sok-sok emlék található, amely összeköti a régmúltat a jelennel. A keresztelőtál, az oszlopmaradványok sok-sok titkot rejtenek, különlegességük, hogy megérintheted őket, részesévé válhatsz a történelemnek.

 

Bodrogkeresztúr nevét először egy 1239-es oklevélben lelhetjük meg, ebben említést találunk a bodrogkeresztúri várról is, amely a Várhegyen állott. A hegy ma Szegihez tartozik, várának viszont már semmi nyoma.

 

De az évszázadok során a romok folyamatosan foglalkoztatták az itt élőket, ezt mi sem mutatja jobban, hogy számos legenda és mese kapcsolódik a várhoz. Az egyik szerint a vár gonosz ura ki akarta semmizni a kisebbik fiát, ezért a vár alatti alagútba vitette kincseit. A nagyobbik fiával épp számba vették azokat, amikor a kisebbik rájuk bukkant. Megijedtek, majd a kisebbik fiút üldözni kezdték, aki a hegyen felfelé menekült. Miután kiért a várból, az istenek megsajnálták, és apját, bátyját és a kincseiket elsüllyesztették. A kincset azóta sem találták meg.

1411-től Bodrogkeresztúr birtokosa maga a király volt - ennek köszönhető, hogy valószínűleg Mátyás király is járt a településen. 

Tudj meg többet a Tokaj-hegyaljai vásárokról kisfilmünkből!