Füleky kúria

A barokk stílusú, kétszintes kastély egykori tulajdonosa Füleky György volt, aki az Első Tokaji Bormívelő Egyesület alapító tagja volt. Az épületről így olvashatunk egy 1929-es, a településről szóló tanulmányban:

“A Füleky-család ősrégi kúriája szép park közepén, kellemes lakásul szolgál.” Ugyanitt a következőket is megtudjuk: “A Füleky-családból özvegy Kilián Bertalanné született Füleky Anna és leánya , Kilián Anna férjével , Löwe Lajossal laknak a községben. A háború előtt és alatt a család Bécsben lakott.”  

Az épület ma a Füleky Pincészet része, amelynek szomszédságában található a borászat borfeldolgozója, amely az ArchDaily.com, a világ legnépszerűbb építészeti honlapjának szavazásán megnyerte az „Év Ipari Épülete 2011” címet.  A középkori alapokat is felhasználó épület az elmúlt századokat idéző történelmi környezetbe harmonikusan beleilleszkedik. A rangos díjnak köszönhetően nemzetközileg is ismertté vált az épület aszimmetrikus homlokzata, melynek komponálásában az eredeti középkori kőfal, a modern nyersbeton felület és a tölgyfa lágysága játszott szerepet.