Dereszla kincse

Nagyjából abban az időben, amikor Egyiptom népe piramisokat emelt a Nílus partján, Bodrogkeresztúr is egy jelentős, gazdag település lehetett. Az ennek igazolására szolgáló leletek egy véletlennek köszönhetően kerültek elő a föld alól.  

 

Száz évvel ezelőtt, az I. világháború idején az országút még magasan a Bodrog felett, a hegyoldalban húzódott. Tavasszal a Dereszla-dombon egy szakaszon veszélyessé vált a meredek útszakasz, ezért úgy döntöttek, hogy az utat lesüllyesztik. A földmunkák azonban nem várt eredményeket hoztak Bodrogkeresztúr számára.

 

Egy délután az egyik napszámos, Subert János egy tejesköcsög nagyságú és alakú, tenyérnyi földréteget borított ki és cseréptányérkával gondosan lezárt edényt talált. A folytatásról így számolt be később:

“Délután egy nagy csomó földdel lejött egy ágyúgolyó féle, amit én mindjárt fölhajítottam a tetőn álló útmesternek. Az útmester visszadobta. A golyó ahogy repült le, én a csákánnyal oldalba ütöttem, mire a benne lévő 21 karika és két csat kiesett. Ennek láttára az útmester is leugrott az elég magas dombról, sőt a többi munkások is odarohantak. De azért én kapkodtam fel a legtöbbet.”

 

Ugyan a történelmi helyzet nem kedvezett a kutatásoknak, Bodrogkeresztúr akkori földesura támogatásával a leletek megtalálása után néhány évvel elindulhatott a terület régészeti feltárása, ami alapján ma már jelentősebb tudással rendelkezünk a mintegy 4000 évvel ezelőtt élt emberek életéről. 

 

A sírokban fölhalmozott obszidián — hirtelen lehűlt olvadt láva, az akkori emberek kőeszközeiknek egyik nagyértékű anyaga — szolgáltatta a kereskedelmi cikkeket. Az arany bizonyára az erdélyi bányákból származott.

A férfiak feje alatt kovakés volt, valószínűleg kedvenc vadászkésükkel temették el őket, a nők derekán kerek, lapos márványból készült gyöngyöket találtak több sorban. Több darab festő kövecset is találtak, amelyek megnedvesítve sárga színnel festenek, a tudósok szerint ezzel vagy az agyagot festették meg, vagy a hölgyek használtál arcfestésre. A feltárás során számos kerámia edényre is találtak, amelyeket a következő teremben csodálhatunk meg.

Nézd meg kisfilmünket a Dereszla kincséről!